VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

9fb843c0-02db-4071-9266-991eaaf8eb12

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Zo voorkom je klachten door de eikenprocessierups

do 25 apr 2024

​Jeuk, bultjes of ontstoken ogen. De klachten die kunnen ontstaan door de eikenprocessierups zijn geen pretje. De periode waarin de rupsen veel voorkomen komt er weer aan. Verzuimspecialist Sazas helpt je met tips, om zo klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer komen eikenprocessierupsen voor?

In de maanden mei en juni komen eikenprocessierupsen voor. Daarna verpoppen ze zich tot vlinders. Maar ook in juli kunnen mensen nog last hebben van de rupsen. Hun brandharen, die zorgen voor klachten, zijn dan vaak nog buiten te vinden.

Zo kun je de eikenprocessierups herkennen

Eikenprocessierupsen zijn rupsen van de nachtvlinder. Ze zijn te vinden op eikenbomen. Daar gaan ze op zoek naar hun voedsel: eikenbladeren. Je herkent eikenbomen met eikenprocessierupsen aan een dicht wit spinsel (het nest) rond de takken en de stam van de eik.

Klachten voorkomen? Dit kan helpen 

De eikenprocessierups heeft brandharen die zo klein zijn, dat je ze amper kunt zien. De brandharen kunnen uitvallen en zich verspreiden met de wind. Komt iemand in contact met die brandharen? Dan ontstaan er klachten. Deze tips kunnen voorkomen dat dit gebeurt:

  • ​Eikenprocessierupsen komen in vrijwel heel Nederland voor. Heeft je medewerker een klus op een plek met veel eikenbomen (in de buurt)? Probeer die dan uit te stellen tot een later moment.
  • Kan uitstellen niet? Dan is opletten extra belangrijk. Laat medewerkers hun armen, hals en benen bedekken.
  • Voorkomen op de grond zitten. Loop ook niet onder nesten door.
  • Het is belangrijk om ook de rupsen zelf, (oude) nesten en eikenbomen niet aan te raken.

Wat te doen bij klachten

​Er zijn verschillende klachten die mensen kunnen krijgen als ze in contact komen met de brandharen: van jeuk tot overgeven en koorts. Op de website van verzuimspecialist Sazas vind je een overzicht van de klachten en wat te doen als ze optreden bij jouw medewerkers.​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief